Gebelik Döneminde Doğru Beslenmek İçin İpuçları

Gebelik Döneminde Doğru Beslenmek İçin İpuçları

Gebelik Döneminde Doğru Beslenmek İçin İpuçları

Şekerli ve Paketli Gıdaların Tüketimi Kesinlikle Sıfırlanmalı

Rafine şeker tüketimi ile annenin kan şekerinde dalgalanmalar ve yükselmeler meydana gelebilmektedir. "Şeker ve insülin dengesizlikleri bebeğin yüksek kan şekerine maruz kalmasına sebep olabilir. Bu da hem annenin diyabet riskini artırır, hem de bebeğin ileride veya doğumdan hemen sonra diyabete yakalanma riskini artırır.”

Mevsim Sebzeleri Tüketilmeli

"Dondurulmuş veya konserve gıdalar bozulma riski açısından tüketirken dikkatli olmalı’’. Özellikle kapağı şişmiş ve hava almış konserveler hemen atılmalı, her kavanoz ayrı ayrı kontrol edilmeli. Ayrıca saklama süresi ve koşulları besin kaybının yaşanmasına neden olabilir. En iyisi mevsiminde sebze ve meyveleri tercih edip riski en aza indirmektir.

Meyve Miktarı Kişinin İhtiyacına Göre Planlanmalı, Fazlasından Kaçınılmalı

Sağlıklı olsa da meyve demek früktoz (meyve şekeri) demektir. Meyvelerin bol miktarda vitamin barındırdığını ancak aynı zamanda gereğinden fazla tüketildiğinde kan şekeri yüksekliğinin, göbek çevresi yağlanmasının başlıca nedeni olabilmektedir. Aynı zamanda gereksiz früktoz karaciğer yağlanmasının da baş düşmanıdır.

Bitki Çayları ve İçeriği Bilinmeyen Çaylar Tüketilmemeli

Uterus hareketlerini hızlandırmasında etkili olan, fitoöstrojenik etki gösteren bitkiler konusunda ekstra dikkatli olunmalıdır. Özellikle düşük tehdidi bulunan anne adaylarının içmek istediği her çayı hekimine danışması gerekmektedir.

Az Pişmiş Et ve İyi Yıkanmamış Yeşilliklere Dikkat!

Patojen bakterilerden korunmak ve enfeksiyon riskinin önüne geçmenin bu dönemde oldukça önemlidir. Bu risk sadece ette değil yumurta kabuğunda bile vardır. Yumurtaya dokunduktan sonra mutlaka elleri bol su ve sabunla yıkamak gerekir. Dışarda yemek yenilecek ise etin mutlaka iyi pişmiş olmasını söylemek gerekir. Mümkünse salata yerine iyi pişmiş sebze tercih edilmelidir.

Meyve Suyu ve Hamur İşi Az Tüketilmelidir

Gebelikte hızlı kilo artışının önüne geçilmesi gerekmektedir. Fazla kilo almak ve gebelik diyabetinin oluşma riskini minimize edebilmek için evde sıkılmış olsa bile meyve suyunun, hamur işlerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Yoğurt Evde Yapılıyorsa Açık Satılan Süt Yerine Pastörize Edilmiş Süt Kullanılmalıdır

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinde brucella başta olmak üzere birçok patojenin barınma riski vardır. Çiğ sütü evde kaynatmanın bazı patojenlerin öldürülmesinde etkili olmayabilir.

Renkli ve Çeşitli Beslenmeye Özen Gösterilmeli

Sağlıklı olan her gıdaya sofrada yer vermek önemlidir. Gün içerisindeki öğün dağılımları, haftalık yemek planlaması mutlaka farkındalıkla ve gıda çeşitliliği olacak şekilde yapılmalı. Bu sayede anne ve bebek için gerekli olan bütün vitamin ve minerallere erişilmiş olunacaktır. Tek yönlü beslenmenin malnutrisyona sebep olabileceği unutulmamalı.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.