Propolis Faydaları Nelerdir?

Propolis Faydaları Nelerdir?

Propolis Nedir?

Propolis, arıların yaprak döken ağaçların tomurcuklarından ve kabuklarından topladığı, balmumu, polen ve tükürük salgıları ile zenginleştirdikleri bir maddedir. Arılar propolisi petekleri dezenfekte etmek, yapı malzemesi olarak ve mumyalama için kullanmaktadır. Propolis esas olarak ağaçlar sayesinde üretilir, arılar reçineleri toplar, tükürük bezlerinden maddeler ekler ve karışımı çeneleriyle daha da işler. Propolisin çoğu reçine ve mumlardan oluşur. Aktif bileşenlerin ana rolü flavonoidlerdir. İkinci sırada kafeik veya ferulik asit gibi hidroksisinnamik gibi asitler bulunur. Diğer suda çözünür bileşenler, arı enzimleri, şeker, B, C ve E vitaminleri, mineraller ve eser elementlerdir. Birçok çok meyve ve sebzede bulunan fenolik asit çeşitleri miktar olarak propoliste daha fazla bulunmaktadır. Bu nedenle güçlü bir antioksidandır.

Propolis Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık Sistemini Destekler: Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre propolisin içeriğinde bulunan bileşenlerden olan C vitamini oldukça iyi bir serbest radikal atıcısı yani antioksidandır. Bu etkisi sayesinde insan vücudunun dış etkilere maruz kalarak serbest radikallerden zarar görmesini engeller, kişide belirli kronik hastalıkların oluşmasını engeller. Serbest radikaller günümüz şartlarında özellikle de hava kirliliği ile birlikte karşılaştığımız problemlerden biridir. Hastalık oluşmasını geciktirici etkisi de bulunur.

Grip veya Soğuk Algınlığına Yakalanan Kişide Kullanılabilir: Grip bilindiği üzere influenza virüsünün neden olduğu bir çeşit hastalıktır. Propolislerin içeriğinde bulunan flavonoid grubu olarak bilinen bileşikler ise virüslere karşı insan vücudunun korunmasını sağlar. Propolisin haricen kullanımında da grip veya soğuk algınlığı üzerinde etkisi olduğu söylenebilir.

Uçuk Tedavisi: Kişide uçuk oluşumuna Herpes virüsü neden olur ve virüslere karşı etkisi bulunan propolis uçuk tedavisinde de lokal olarak uygulanarak kullanılabilir.

Ağız ve Diş Sağlığında Etkilidir: Propolis antibakteriyel özelliğinden kaynaklı ağız içinde bakteri üremesini engeller böylece diş çürüklerini önler, diş etlerinde bulunan ödeme iyi gelir. Ağız ve diş sağlığı için ağız gargaralarına veya diş macununa propolis eklenmesinin faydası vardır.

Yanık Tedavisi: Propolislerin içeriğinde bulunan flavonoid grupları aynı zamanda yaraların iyileşmesini de hızlandırır çünkü antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuar özellikleri bulunur.

Sindirim Sistemine Bağlı Bazı Hastalıkların Tedavisinde: Propolisin mide ülserleri, ülseratif kolit hatta mide- bağırsak kanserlerinin hem tedavisinde hem de koruyucu rolünde etkinliği bulunur. Kişide mide ülserlerine h. pylori neden olur ve propolis bu patojeni etkili bir şekilde ortadan kaldırabilir.

Solunum Sağlığında Etkisi: Özellikle de mevsim geçişleri sırasında sıklıkla karşılaşılan üst solunum yolu problemlerinde ister dahilen ister haricen şekilde boğaza uygulama yapılabilir. Propolisin antimikrobiyal etkisi bulunması nedeniyle astım ve bronşit gibi hastalıklarda da etkisi vardır. Günümüzde pandemi koşullarında da solunum yollarının sağlıklı olması oldukça önemlidir bu nedenle propolis kullanımı da oldukça artmıştır.

Kansere Etkisi: Propolisin bazı kanser çeşitlerinde de etkili olduğu söylenebilir. Propolisin kansere karşı etkisi şu şekildedir: Kanserli hücrelerin vücutta çoğalmasını engellemek, sağlıklı olarak bulunan hücrelerin de kanserli hücrelere dönüşümünü önlemek, kanserli hücrelerin birbiriyle olan iletişim yollarını bloke ederek birbirlerine uyarı göndermesini engellemek.

Kanser üzerindeki etkilerini özellikle de propolis içinde bulunan clerodane, diterpenoid ve kafeik asit bileşikleri sağlar. Propolis içinde bulunan polifenoller de aynı zamanda çok iyi birer anti-tümör ajanlarıdır.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.